Baterii cu gel

    Bateriile cu gel au apartut acum 30 de ani si sunt folosite intro gama variata de aplicatii industriale precum aplicatii stationare de energie verde, solare, eoliene, hidro, aplicatii stationare pentru sisteme neintreruptibile de curent si aplicatii de tractiune precum, masini de curatat podeaua/pardoseli, nacele ridicatoare, transpalete si stivuitoare dar si aplicatii casnice si de timp liber precum rulote, biciclete, scutere si carucioare electrice.

    Insa cu toate avantajele tehnologiei lor, bateriile cu gel sunt mai putin utilizate decat bateriile inundate cu electrolit. Totusi sunt multe cazuri cand bateriile inundate nu pot fi folosite pentru ca devin periculoase mediului sau nepotrivite aplicatiei, in timp ce bateriile cu gel sunt solutia ideala.

Va prezentam mai jos cateva din avantajele bateriilor cu gel:
-  bateriile cu gel pot fi montate in orice pozitie si nu prezinta riscul de a stropi cu acid daca sunt sparte sau rasturnate din greseala scazand riscul arsurilor cu acid sulfuric, deci fiind mai sigure din punct de vedere al sanatatii.
-  de asemenea bateriile cu gel nu necesita intretinere (completare regulată cu apa distilata)
-  datorita tehnologiei utilizate cu valva regulatoare VRLA, emisia de noxe la incarcare a acestora are valori foarte mici, putand fi astfel utilizate in interior, in  medii cu ventilatie scazuta, industria farmacetutica s.a.
-  au o rezistenta crescuta la soc si vibratii
-  daca fac parte din gama deep cycle (cu descarcare adanca), acestea isi revin mult mai bine in urma descarcarilor adanci si repatate.
-  isi revin mult mai repede decat bateriile induntate cu electrolit daca sunt lasate neincarcate o perioada mai mare de timp.
-  un alt avantaj al bateriilor cu gel este faptul  ca nu pot dezvolta o memorie care sa reduca capacitatea bateriilor de reincarcare.